Op 17 juni hebben we met zestien mensen een eerste brainstorm gehouden over de G1000 burgertop in Amsterdam. Het was een erg inspirerende bijeenkomst met bevlogen mensen die om allerlei verschillende redenen geven om de stad.

Bedankt Ruud (Fiere) voor de foto.

Bedankt Ruud (Fiere) voor de foto.

De ideeën over waarom een burgertop urgent is waren zeer divers. Met name de politieke veranderingen op lokaal niveau vormen een motivatie, maar ook ontevredenheid en ‘best practices’ in andere steden. Een burgertop wordt door de meeste deelnemers aan de brainstorm gezien als een middel voor democratische verandering.

Hoe we vorm gaan geven aan een Amsterdamse versie van de G1000 roept nogal wat vragen op. Richt je je op de politiek of op Amsterdammers? Doe je alleen de G1000 of zet je de follow up meteen in de steigers? Ga je meteen de buurten in: 10 x G100’s of 1 x G1000? Maar ook vragen als: hoe betrekken we verschillende bevolkingsgroepen? Hoe zorgen we voor goede representatie? Is de loting de beste manier, of bijv. via buurtwerkers? Of anders?

Deze vragen willen we in de komende periode gaan beantwoorden. Na een zomerpauze komen we in augustus weer bij elkaar en gaan we ook de organisatiestructuur bespreken.

De brainstorm eindigden we drie vragen die we in de rust van de zomer gaan beantwoorden:

 1. Wat zou je graag doen?
 2. In welke groep zou je mee willen doen?*
 3. Hoeveel tijd denk je te kunnen investeren?

Kon je niet aanwezig zijn bij de eerste brainstorm, maar wil je wel graag aanhaken, dan vragen we je ook eens over deze drie vragen na te denken. Je kan je reactie hier opsturen. Dit ter voorbereiding van de volgende brainstorm op dinsdag 12 augustus.

*) De groepen waar we mee willen gaan werken zijn (geïnspireerd door de G1000 België):

 • Methodegroep – hoe geven we het vorm
 • Communicatiegroep – hoe bereik je iedereen
 • Organisatiegroep – hoe ziet de dag er uit
 • Kerngroep – afstemming

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

  Naam *
  E-mail *
  Website

Burgertop-Amsterdam-logo-def