Een goed gesprek organiseren tussen verschillende mensen is lastig genoeg, maar niet onmogelijk, zo betoogt Wouter Breedt Bruijn van Team Organisatie. 

Het was voor mij een bekend verschijnsel afgelopen maandag in Pakhuis de Zwijger tijdens de eerste bijeenkomst van het programma ‘Public Mediation’. Een onrustige publiek vol voelbare spanning. Zij wachten op een presentatie die de grote tegenstellingen in belangen van de verschillende gebruikers van de binnenstad in beeld bracht. Tijdens de presentatie werd hierdoor niet altijd gewacht met spreken tot de beurt toegewezen werd. De gespreksleidster had het deze avond druk met de zaal tot kalmte manen. Een lastige taak, die zij overigens voortreffelijk uitvoerde.

Schreeuwen

Een bijeenkomst in een grote ruimte nodigt uit tot interruptie. Er bromt altijd wel iets op de achtergrond en dit brommen leidt dan ook dikwijls tot een eruptie. Wachten op je beurt is lastig, zeker als het gaat om het uitten van jouw gedachten, belangen en ideeën. Toch komt het uitten van een plotselinge gedachte niet altijd ten goede van het gesprek in de zaal. Dit kan anders.

Het is een van de grote doelstellingen van de Burgertop Amsterdam om deze bekende interrupties tijdens bijeenkomsten mogelijk te maken, maar dan zonder het verstoren van het gesprek. De grote zaal is nog wel aanwezig, maar in plaats van één centraal podium willen wij meerdere podia creëren zodat geschreeuw door de zaal niet nodig zal zijn om jouw inbreng te laten horen. Tijdens de burgertop zal een intiem gesprek met tien tafelgenoten zorgen dat iedereen zijn inbreng kan laten horen. Een directe reactie zal mogelijk zijn zonder je stem te verheffen.

Gesprek

De sturende taak van de gespreksleider bij een centrale bijeenkomst passen wij aan op deze situatie. Gespreksleiders zullen aan elke tafel aanwezig zijn maar veel minder het gesprek moeten dirigeren. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor u om zich te uiten. De aanwezigheid van een notulist zorgt ervoor dat geen woord aan tafel verloren zal gaan. Alle deelnemers hebben een podium en kunnen deze gebruiken voor het uitten van hun belang, gedacht of idee.

De organisatie van de Burgertop Amsterdam is nog hard op zoek naar gespreksleiders en notulisten. In de laatste twee weken voorafgaand aan de burgertop zullen er trainingen worden verzorgd om deze belangrijke taken onder de knie te krijgen. Lijkt het je leuk om te helpen om de tafelgesprekken in goede banen te leiden of om te zorgen dat alle gesprekken worden meegenomen richting het eindresultaat. Schrijf je dan in als vrijwilliger en maak van de Burgertop Amsterdam een succes. Aanmelden als gespreksleider kan hier en als notulist kan dat hier. De trainingen zijn natuurlijk gratis en worden verzorgd door professionals.

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Naam *
    E-mail *
    Website

Burgertop-Amsterdam-logo-def