Hein-de-Haan-burgertop

Op 4 augustus is onverwacht Hein de Haan overleden. We zijn erg bedroefd. Vrijdag was er een warm afscheid van hem op begraafplaats De Nieuwe Noorder in Amsterdam, met zijn familie, vrienden, kameraden en vele anderen.

Hein heeft veel betekent voor Amsterdam, als architect, als betrokken stadgenoot, als mens. Ook reisde hij de wereld over, sloot vriendschappen en zette zich in om zijn idealen samen met anderen in actie om te zetten. Niet op je handen zitten.

Toen we hem als een van de eerste vroegen om ambassadeur van de Burgertop Amsterdam te worden, zei hij gelijk ja. ‘De opstand moet gesteund worden!’ Ook dacht hij mee om een geschikte locatie te vinden en maakte hij tijd om bij de start van de inschrijving aanwezig te zijn, een paar weken voor de burgertop. Op 6 juni heeft hij als notulist de hele dag geholpen bij één van de ronde tafels, druk typend op een tablet. En ook druk meediscussiërend natuurlijk!

Jaap Draaisma van Urban Resort zei vrijdag mooi: ‘We gaan door met je idealen!’ Veel sterkte aan de familie en vrienden met de verwerking van het verlies.

De vrijwilligers van de Burgertop Amsterdam

Hein-de-Haan-in-debat

Enkele persoonlijke herinneringen aan Hein

Bart Cosijn

Ik kwam Hein voor het eerst tegen in Den Haag. Met een groepje studenten werkten we twee maanden in een ruimte van het Atelier Rijksbouwmeester. We waren studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU in Delft en namen deel aan een uitwisseling. Van dat Atelier zagen we nauwelijks iemand, wel Hein, gelukkig. Hij kwam twee keer per week langs om ons te helpen bij onze ontwerpopdracht. Daar hoorde ik voor het eerst zijn inspirerende verhaal over de stad van en voor de mensen. ‘Je moet het huis zo ontwerpen dat je er later makkelijk een verdieping op kan bouwen.’ Een tegendraads geluid in een faculteit die vooral in de ban was van sterarchitecten als Rem Koolhaas en MVRDV. Hij heeft er tot aan zijn pensioen met veel toewijding les gegeven.

De volgende keer dat ik Hein tegen het lijf liep was in een leeg Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. Stichting Urban Resort, waar hij medeopdrichter van was, huurde het gebouw om er ateliers voor kunstenaars en startende ondernemers in te vestigen. Mijn jongste broer had het idee om een muziekstudio te beginnen en ik was mee gekomen naar een interesseavond. Hoe dat in z’n werk ging was zo Hein als ’t maar zijn kon: tafel in het midden en wie een idee had mocht één minuut op deze tafel staan om een toelichting te geven. ‘We verhuren alleen hele verdiepingen, dus zoek medestanders en smeed een goed plan!’

Later hield ik zelf kantoor aan de overkant, in de Parooltoren. Ik was daar onderhuurder bij een groep creatievelingen die samen een halve verdieping huurde en zelf hadden opgeknapt en ingericht. In 2011 organiseerden we een borrel en panelgesprek over de leegstand van kantoren. Daar was Hein de Haan ook en debatteerde bevlogen mee: ‘Woningen in lege kantoren is eigenlijk heel simpel, je moet wat aan de installaties doen en wandjes plaatsen maar het kan gewoon. Het zijn de eigenaren en de gemeente die een oplossing in de weg zitten!’

Hein was een buitenbeen door een binnenbeen te zijn: samen met mensen aan de stad bouwen. Niet omdat je elkaar even nodig hebt om persoonlijke ambities te realiseren maar ideeën uitwisselen zodat je er samen sterker uit komt. Wel met gedegen kennis van zaken maar je niet verliezen in abstracties. En dat valt soms niet mee in een land waar erg veel professionals nadenken over de levens van anderen. Steeds vanuit goede bedoelingen maar ook met gepaste afstand. Hein overbrugde deze afstand wel, steeds opnieuw. Door mensen bij elkaar te brengen, te helpen en een groot geloof in de kracht van de vrije ontmoeting, het open gesprek en samen zoeken.

Behouden vaart Hein.

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

    Naam *
    E-mail *
    Website

Burgertop-Amsterdam-logo-def