1) Wat gaan we gedaan op de Burgertop?

Tijdens de Burgertop hebben we gesproken over onderwerpen die wij Amsterdammers belangrijk vinden voor onze stad. De Burgertop biedt een platform voor een goed gesprek en laat zien dat Amsterdammers meer kunnen betekenen voor de stad en onze omgeving dan één keer in de vier jaar stemmen.

2) Hoe zag dat er praktisch uit?

In drie rondes voerden we gesprekken in groepen van 10 mensen. Elke groep werd geholpen door een gespreksleider en een notulist. In de eerste ronde werd het onderwerp in kaart gebracht, in de tweede ronde werden ideeën aangedragen hoe het onderwerp aan te pakken, in de laatste ronde werden de oplossingen verder uitgewerkt worden. We sloten af met het delen van alle resultaten. Zie ook dit schema:

3) Wat werd er besproken op de Burgertop?

Op de Burgertop werd gesproken over onderwerpen die door de deelnemers zelf aangedragen worden, onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden voor de stad. Dat gebeurt via het aanmeldformulier.

Twee weken voor de Burgertop zijn de onderwerpen verdeeld over de gesprekstafels. Deze zijn bekend gemaakt op de website. Bekijk ze hier. Deelnemers kozen hun definitieve tafel en onderwerp tijdens de ontvangst op de Burgertop zelf.

4) Mocht iedereen komen op de Burgertop?

Iedereen vanaf 16 jaar die in Amsterdam woont of werkt was welkom op de Burgertop.

5) Wat gebeurt er moet de uitkomsten van de Burgertop?

De bedoeling van de Burgertop is om een agenda voor de stad te maken. Elke tafel komt met een idee, oplossing en werkplan. De uitkomsten worden gebundeld en benodigdheden in kaart gebracht. Zo ontstaat er vanuit een uitkomst ook beweging. Concreet zijn er drie resultaten mogelijk:

  1. Een actie of plan wordt opgepakt door de deelnemers die het hebben bedacht;
  2. Een actie of plan heeft ondersteuning nodig van andere Amsterdammers (mensen, organisaties of bedrijven), de vrijwilligers van de Burgertop Amsterdam kunnen helpen om daarvoor contacten te leggen;
  3. Een actie of plan wordt aan de politiek gepresenteerd, de Burgertop Amsterdam gaat langs bij de gemeenteraad en de bestuurscommissies van de stadsdelen.

6) Wat koste deelname aan de Burgertop?

De deelname was gratis. Je kreeg een lunch en er was koffie en thee.

7) Wannneer & waar is de Burgertop?

De Burgertop vond op 6 juni 2015 in de Zuiderkerk in Amsterdam plaats.

1. Looproute vanaf Amsterdam Centraal Station:

Vanaf Amsterdam Centraal Station is het ongeveer 15 minuten lopen naar de Zuiderkerk.

2. Metro:

De Zuiderkerk is gelegen boven metrohalte Nieuwmarkt. Iedere metro vanaf/ naar Amsterdam Centraal Station passeert metrohalte Nieuwmarkt. (Neem uitgang Nieuwe Hoogstraat/ Snoekjessteeg. Boven aan de trap direct linksaf door tunneltje)

3. Tram

Lijnen 9 en 14. Vanaf halte Waterlooplein is het nog 5 minuten lopen in richting van de Nieuwmarkt.

8) Hoe laat begon de Burgertop?

De Burgertop Amsterdam begon om 9.30 uur en eindigde om 17.30 uur.

9) Was de locatie geschikt voor minder validen?

Ja, de Zuiderkerk is toegankelijk voor minder validen.

10) Hoe kan ik me aanmelden voor de Burgertop?

U kunt zich niet meer aanmelden.

11) Wie organiseerden de Burgertop?

De Burgertop werd georganiseerd door vijfentwintig vrijwilligers, ondersteund door twintig ambassadeurs. En met financiële bijdragen van allerlei organisaties, ondernemingen, particulieren en overheden.

Burgertop-Amsterdam-logo-def